IZVJEŠTAJ KAPITENA REPREZENTACIJE SPIN, AMERA HADŽIMEŠIĆA, O 16. SVJETSKOM PRVENSTVU KOJE SE ODRŽALO U ISTOČNOM SARAJEVU OD 24. – 25. MAJA 2018 GODINE

U periodu od 24 do 27 Maja u Istočnom Sarajevu (mjesto Kijevo) na rijeci Željeznici u organizaciji Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine, održano je 16. Svjetsko prvenstvo u ribolovu, disciplina „Lov grabljivica umjetnim mamcima sa obale“.

Na takmičenju je učestvovalo 19 najboljih reprezentacija svijeta. Svaka reprezentacija broji 8 članova, ali je ukupan broj učesnika sa pratećim osobljem prešao broj od 250.

Ceremonija svečanog otvaranja je upriličena u Istočnom Sarajevu sa defileom svih takmičara kao i bogatim kulturno umjetničkim programom. Ceremonija zatvaranja je održana u mjestu Trnovo. Ovoj manifestaciji je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Organizacionog odbora, gospodin Mladen Ivanić.

Naslov Svjetskog prvaka je osvojila reprezentacija Slovačke čiji je takmičar Lukaš Holly osvojio zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Drugo mjesto ekipno je osvojila reprezentacija Italije, a njen predstavnik Arno Hermann je osvojio srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Treće mjesto je osvojila reprezentacija Rusije, a predstavnik Poljske Sebastian Mazur je osvojio treće mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je osvojila 10 mjesto što je ispod očekivanja, a najbolji predstavnik Bosne i Hercegovine je bio Petar Lastrić iz Ključa.

Za 2 dana takmičenja ulovljeno je ukupno 5766 komada pastrmke čime je oboren dosadašnji svjetski rekord. Takmičar Rusije Arthem Mišin je ulovio 46 riba za 45 minuta što je takođe nevjerovatan rekord. Prije takmičenja je u skladu sa pravilnikom izvršeno poribljavanje rijeke Željeznice potočnom pastrmkom. To je jedina riba koja se bodovala na ovom Svjetskom prvenstvu.

Sve sektorske sudije sa startnim sudijama, njih 80 su pod palicom Vrhovnog internacionalnog sudije Vidana Jevtića uradile izuzetno dobar posao bez i jedne greške. Predsjednik svjetske ribolovne asocijacije (FIPS) Gospodin Claudio Ugo Mateolli kao i internacionalni žiri takmičenja nisu imali niti jednu primjedbu na bilo koji segment takmičenja što se desilo prvi put u istoriji ovog takmičenja.

Svi takmičari su oduševljeni prirodom i ambijentom gdje se sve održavalo, ali i izuzetno zdravom i jakom ribom koja se lovila. Na strani organizatora je bilo i lijepo vrijeme tako da je rijeka Željeznica zablistala u punom sjaju čime je na najvećoj svjetskoj ribolovnoj smotri dokazano kakva je to rijeka, sa kakvim turističkim potencijalom čime je srušen sterotip da je to prljava i zagađena rijeka.

Prenos takmičenja je pratio veliki broj inostranih akreditovanih novinara i fotografa, kao i inostranih televizijskih kuća poput državnih televizija Mađarske i Ukrajine koja je u jednom trenutku u live prenosu imala 102 000 gledalaca.

Na domaćinu SRD „Željeznica“ je da u budućnosti iskoristi ogroman ribolovni potencijal koji je ostao nakon svjetskog prvenstva i da trajno privuče ribolovce cijelog svijeta.

Iduće 17 svjetsko prvenstvo će se održati u Francuskoj u mjestu Aurilliac na rijeci la Serre u periodu od 6-9 Juna 2018 godine.

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine

Amer Hadžimešić

Individ_final_Carnivor_2018_print

Final_team_Carnivorous_2018_print

  

 

 

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine

Amer Hadžimešić

Filed in: Obavještenja

You might like:

21. Svjetsko SPIN prvenstvo – Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu 21. Svjetsko SPIN prvenstvo – Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu
Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju
Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura
Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču
© Sportsko ribolovni savez Bosne i Hercegovine. Korištenje materijala dozvoljeno uz navođenje izvora.