Odgovor Đorđa Klepića na ostavku Seada Alijagića

ĐORĐE KLEPIĆ
Potpredsjednik UO SRS BiH
Dana, 26.12.2018. godine

Broj 173/18

MOJ STAV U VEZI SA OSTAVKOM PREDSJEDNIKA

Kako saznasmo ovih dana predsjednik Alijagić Sead podnese neopozivu ostavku. Kako to vidimo na Web stranicama koje on izabra da se na njima oglasi. Zašto to ne objavi i kod ostalih članica (osim na stranici SRS F BiH) vjerujem da svi lako možemo pretpostaviti. Ja nemam namjeru da tako uradim pa ovaj moj dopis molim da objave svi.

Prvo iz ostavke Alijagića saznasmo da je veoma uspješan sportista i da već 50 godina ima veoma uspješnu sportsku karijeru. Smatram da to niko nikada nije, a ni sada ne spori. Naprotiv, zbog toga  je i bio  biran na ovako visoku funkciju u zajedničkom savezu i mnoge druge funkcije (delegata, vrhovnog sudije, trenera, vođa ekipa i slično) i izašao na skoro sva međuarodna takmičenja od Italije do Amerike. I sve ovo od dana osnivanja saveza pa do sada.

Pošto je i tu imao izuzetne rezultate i na to ni ja, a vjerujem i niko drugi ne prigovara, ali da prihvatim da do sada nije znao da lica koja kod nas provode takmičenja  to rade za svega 20,00 KM, i da većinu takmičenja finansiraju sami takmičari to ne mogu i neću da prihvatim. Neću iz razloga što znam da je za sve to i ranije znao i da zna od kada je i zašto tako. Znam i da Sead zna i za vremena kada su se sva takmičenja organizovala na teret saveza i išlo u svijet samo iz sredstava istoga saveza. Morao bi da zna kako i od koga su se ta sredstva obezbjeđivala. Ako to ne zna trebao bi upitati starije takmičare , članove UO i TK pa i one koji i danas zajedno sa njim sjede u zajedničkim organima. On navodi da je za mnoge stvari saznao unazad 3 /tri/ mjeseca kada je preuzeo savez. Pitam ga pa gdje to bi do tada, kada ima ovako dugu karijeru, a pogotovo od kada je u najuzem rukovodstvu saveza. Da li je i ranije znao ko je sekretar saveza od kada je otišao Rifet, šta sam ja radio u tom savezu i dosta drugoga što navodi kao razlog svoje ostavke i zašto konstatuje stanje u savezu katastrofalnim.  Vjerujem da je znao i kakva je procedura kod izmjene ovlaščenja potpisnika pa me iznenađuje i da to navodi kao razlog za „katastrofalnost“.

Kad to već navodi kao nečiju zlu namjeru onda bi bio red da kaže i je li bilo zloupotreba i da li je nešto plaćeno bez njegovog znanja i odobrenja. Ako se nešto plaćalo otkud onda toliko dug službenim licima na takmičenjima, za korištenje staza, pehare i medalje, ili i za to ima namjeru da se neko drugi zadužio prije njega i da ni za to nije znao. Što se tiče nalaza kontrole poreske uprave odgovorno tvrdim da je za sve to Alijagić znao od prvog dana. Zašto odmah nije pokušao iznaći rješenje za izmirenje obaveze – za koje svi znamo i znali smo da nisu plaćane, nego je čekao skoro izlazak roka pa se onda povlači, a sve nas ostavlja u skoro nezavidnom položaju.

Istina je da sam išao u poresku upravu da dobijem nformaciju kako dogovoriti reprogram, o čemu sam odmah e-mailom obavijestio njega i dopredsjednika Kobačića. Predložio sam da sazove hitnu sjednicu UO, bilo redovnu ili telefonsku, da se izjasne članovi UO kako ovo riješiti, kako bismo u roku od  30 dana uložili zahtjev za reprogram. Tvrdim da se riješenje može iznaći ako ništa onda reprogramom ili na drugi način odgađanjem roka izmirenja ovih dugovanja ali Sead za to nije imao dobru volju. Kako se vidi njemu je izlaz u naknadnim konrolama nezavisnih revizora, utvrđivanje odgovornisti i slično kao da su to rješenja za nastalu situaciju. Ako smatra da je pristrasan ili nestručan i to bi trebao reći. Trebao bi reći i ko će i koliko platiti nezavisnu kontrolu i šta će nam ona novo uraditi.

Što se tiče izvještaja NO za organizaciju SP u SPINU da napomenem da je jedan dio ovoga posla NO započeo, dao upute IK SP i finansijskoj komisiji da dostavi još neku dokumentaciju, kako bi ovaj izvještaj završili. Finansijska komisija SP je već sledeći dan prikupila svu dodatnu dokumentaciju, izvjestila IK i poslala članovima NO i lično sam ja i predsjednik IK intervenisali kod članova NO da završe ovaj posao. Ako već ima neke sumnje zašto i predsjednik Alijagić nije intervenisao kod članova NO da skončaju ovaj posao. Sve ovo sam napisao da se čuje i vidi i druga strana za koju svako može lako ocijeniti da su Seadu za sve probleme odgovorni neki ljudi.

Možda će ovo moje pismo dati bar malo drugačiju sliku o svemu a posebno bi mi bilo drago ukoliko bi iniciralo neko drugo rješenje za funkcionisanje zajedničkog saveza. Kako vidim Alijagić je digao ruke od svega. Po meni kako je radio možda je i bolje.

Mnogi kažu, a i ja sam tog mišljenja da je ovo bio veliki zalogaj za njega. Ipak se mora shvatiti i prihvatiti da biti uspješan takmičar ili dobar sudija ne znači i da može biti i dobar predsjednik saveza. Vjerujem da će to prihvatiti i iz njegova saveza koji bi ubrzo trebao delegirati nekoga drugoga na Seadovo mjesto. Nekoga koji bi bar morao da zna da je SRS BiH zajednica entitetskih saveza i saveza D.Brčko, osnovana sa osnovnim ciljem da omogući našim takmičarima izlazak na međunarodna takmičenja i da kao dobar domaćini i uspješni organizatori nastavimo da budemo oni kojima će se ukazati povjerenje da to i u buduće pokažemo i dokažemo.

Da od toga ostvarimo i dodatne prihode za naše aktivnosti.

Upravo zbog ovoga se ne smije dozvoliti ni jedan propust u nastojanjima da dobijemo predstojeća međunarodna takmičenja, i to svjetsko prvenstvo za mlade 2020. Godine, a pogotovo za šansku da u BiH organizujemo jedan od predstojećih kongresa CIPS-a, gdje bi naš savez imao veliku finansijsku korist. Da se odmah mora reagovati sve nas obavezuje i odluka Skupštine u vezi sa izradom  novog Statuta (napominjem da smo prošle godine na skupštini saveza imenovali komisiju za dopunu statuta, čiji je bio zadatak da do naredne skupštine ponude izmjene i dopune Statuta SRS BiH, a mislim da do danas po ovom važnom pitanju nisu ništa uradili) i Strategije razvoja ribolovnog sporta iz čega će neminovno proisteći i izmjene i dopune Ugovora o udruživanju kojim bi se dosta stvari moralo postaviti na prava mjesta i mnoge crte konačmo podvući.

U očekivanju da sam ovim mnoge stvari dodatno razjasnio i uz molbu i poziv da se i vi uključite u iznalaženju najboljih rješenja za nastalu situaciju unaprijed se zahvaljujem, uz želje da svim sportskim ribolivcima, a pogotovo takmičarima širom BiH bude već sutra bolje, u nekom organizovanijem zajedničkom savezu.

Đorđe Klepić

Dostaviti:

  • Članovima UO SRS BiH
  • SRS F BiH
  • SRS RS
  • SRS D B
  • Nadzornom odboru
  • Objaviti na portalima: SRS BiH ; SRS F BiH ; SRS RS
Filed in: Obavještenja

You might like:

Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu – Feeder Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu – Feeder
Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak – Jezero Skresovi, Hrvatska Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak – Jezero Skresovi, Hrvatska
Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu
Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH
© Sportsko ribolovni savez Bosne i Hercegovine. Korištenje materijala dozvoljeno uz navođenje izvora.