Otvoreno 35. Svjetsko prvenstvo u mušičarenju

1U Jajcu je sinoć u prisustvu brojnih takmičara, gostiju i posjetilaca svečano otvoreno 35. Svjetsko prvenstvo u mušičarenju.

Nakon svečanog defilea 31 zemlje učesnice Prvenstva, uz intoniranje himne BiH, zastavu BiH podigao je Željko Prpić šampion Evrope sa 16. Evropskog prvenstva održanog 2010. godine.

Prvenstvo se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništava BiH. U ime člana Predsjedništva BiH Bakira izetbegovića, predsjednika Organizacionog odbora 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju, takmičare i goste pozdravio je i poželio dobrodošlicu Dževad Mahmutović.

„Raduje nas činjenica da će na ovom takmičenju, jednom od najznačajnijih sportskih događaja u našoj zemlji, poslije sarajevske Olimpijade, učestvovati takmičari iz svih krajeva svijeta, njih 250 iz 31 zemlje, pozdravljamo ih sve i želimo im dobrodošlicu u našu prelijepu domovinu. Sport je ogledalo društva, odražava ono najbolje što pojedinci i nacija posjeduju, pa je ovo takmičenje prilika da i mi pokažemo svoju gostoljubivost, naše prirodne ljepote, kulturu i tradiciju. Gradovi domaćini ovog takmičenja predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u malom i vjerujemo da će Vam na najbolji način predstaviti sve ono što Bosnu i Hercegovinu čini izuzetno poželjnom destinacijom za posjetu“, istakao je Mahmutović i dodao da ovim takmičenjem pokazujemo sebi i svijetu da zajedničkim naporima i saradnjom možemo od naše domovine napraviti mjesto dobrog življenja za sve nas ali i one koji nam dolaze u posjetu.

„Grad Jajce, domaćin ovoga Prvenstva je grad na dvijema rijekama Plivi i Vrbasu, grad sa predivnim Plivskim jezerom, vodopadom u centru grada te bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. Gradska jezgre grada Jajca kandidat je za Listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a, a iskreno vjerujemo da će kao takva biti i uvrštena na ovu prestižnu listu. Pored grada Jajca, svoje gostoprimstvo gostima iz cijelog svijeta pokazat će i opštine Ribnik, Ključ, Šipovo, i Donji Vakuf koje također, raspolažu brojnim prirodnim bogatstvima i kulturno-historijski spomenicima“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, upućujući dobrodošlicu svim takmičarima i gostima. „Izuzetna mi je čast da Vam u ime Općine i grada Jajca, domaćina 35 Svjetskog Prvenstva u Fly Fishingu zaželim iskrenu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu i Bosni i Hercegovini. Iskreno se nadam da će vam boravak u Jajcu i drugim gradovima biti ugodan, te da ćete odavde otići s jednom lijepom uspomenom. Želim vam svima uspješno prvenstvo, a takmičarima što bolje rezultate“, istakao je Hozan.

„Veoma smo ponosni na činjenicu da 35. Svjetsko prvenstvo u fly fishingu dolazi u vrijeme kada Sportsko ribolovni savez BiH treba da započne pripreme za obilježavanje 110 godina postojanja i djelovanja Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine. Nadamo se da ćete sa 35. Svjetskog prvenstva u fly fishingu iz Bosne i Hercegovine ponijeti najljepše uspomene i nova prijateljstva“, istakao je Indir Melić, Predsjednik Sportsko ribolovnog saveza BiH upućujući riječi zahvalnosti općinama domaćinima, Predsjedniku Organizacionog odbora Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH i svim entuzijastima i članovima sportsko ribolovnih društava BiH koji su doprinjeli uspješnoj organizaciji ovog Prvenstva.

Sportsko ribolovnom savezu Bosne i Hercegovina pripala je izuzetna čast da zajedno sa partnerima, opštinama Jajce, Donji Vakuf, Šipovo, Ribnik, Ključ i ribolovnim udruženjima ovih općina/opština, bude organizator i domaćin 35 Svjetskog prvenstva u Fly Fishingu.

Izvršni Komitet Prvenstva, Upravni odbor Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine, u saradnji sa opštinama i udruženjima ribolovaca, uložili su maksimalne napore kako bi se pripreme za 35 Svjetsko prvenstvo uspješno okončale.

„Takmičarske staze su vrlo dobro pripremljene sa dovoljno prirodne i sportske ribe koja se boduje na takmičenju. Vjerujemo da će takmičari imati optimalne uslove za vrijeme takmičenja i dobar ulov. Danas smo u ovom prelijepom gradu Jajcu, a već sutra u Donjem Vakufu, Šipovu, Ključu i Ribniku, na našim ljepoticama, rijekama Vrbasu, Plivi, Sanici, Sani i biseru nad biserima Plivskom jezeru. Svima vam želim ugodan boravak, dobre takmičarske uslove, sportsku sreću i neka pobijedi najbolji“. Ovim riječima pozdravio je prisutne predsjednik Izvršnog Komiteta 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju i potpredsjednik SRS BiH Đorđe Klepić.

Zakletvu, kao sastavni dio ovog svjetskog takmičenja, u ime sudija, položio je medjunarodni organizator Svjetskog prvenstva Denijel Selimović, a u ime svih takmičara, zakletvu je položio reprezentativac BiH Aleksandar Aco Đukić.

35. Svjetsko prvenstvu u mušičarenju otvorenim je proglasio potpredsjednik FIPS Mouche Federacije Mario Podmanik iz Slovačke.

Prvenstvo se održava na 5 takmičarskih staza, i to: na Plivskom jezeru u Jajcu (iz čamca), na rijeci Vrbas u gradu Donji Vakuf, na rijeci Plivi u mjestu Šipovu, na rijeci Sani u mjestu Ribnik i na rijeci Sanici u gradu Ključ.

Svečanost otvaranja prvenstva uveličali su svojim nastupom članovi Duhačkog orkestra/Limene glazbe Jajce, Pjevački zbor HKD „Napredak“ Jajce, KUD „Ribnik“ iz Ribnika i KUD “Nakib Abdagić-Kiban” iz Donjeg Vakufa. Svoj doprinos otvaranju 35. Svjetskog prvenstva dali su i članovi KUD „Preporod“ Jajce, KUD „Stari grad“ Jajce i KUD „Jajce“.

Za učešće na šampionatu prijavila se 31 zemlja sa 250 takmičara. U reprezentaciji BiH će nastupiti: Aleksandar Đukić, Željko Prpić, Jovo Dević, Saša Jeremić, Siniša Bovan, Borislav Šmanja i Samir Kalušić, selektor je Igor Gromilić iz Livna, a njegovi pomoćnici su Mile Kerkez iz Laktaša i Sead Alijagić iz Bihaća.

Prvenstvo će trajati do nedjelje 21.juna kada će biti upriličena ceremonija zatvaranja proglašenje pobjednika.

Filed in: Takmičenja

You might like:

Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju
Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH
Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH
Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura
© Sportsko ribolovni savez Bosne i Hercegovine. Korištenje materijala dozvoljeno uz navođenje izvora.